Morvai Krisztina a fogyasztóvédelem harcmezején

2007.08.27.

A Morvai Krisztina vezette Civil Jogász Bizottság közleményben tudatta a Magyar Köztársaság lakosai irányába kezdeményezett akcióját, melynek során céljukként fejezték ki a lakossági fogyasztók jogainak védelmét a kereskedelmi érdekszövetségek jogsértéseivel szemben. A Morvai-bizottság ebbéli közleménye – amely elemzésre érdemes módon keresztbe-kasul az Auchan kereskedelmi lánc apró-cseprő visszaéléseit emlegeti – itt elolvasható.

Nem tudom, konkrétan mit művelt az Auchan a Morvai Krisztina és/vagy az Általa védelmezettek ellenében, de az biztos, hogy a háttérben sokkal nagyobb botrányról van szó, mint holmi – a Morvai Krisztina részéről újra és újra emlegetett – táskaellenőrizgetésekről, és az is biztosnak hat, hogy a Morvai Krisztinának van igaza, aki megint nem meri elmondani, mekkora disznóságokról tud, milyen gaztetteket követett el az amúgyis rideg-hideg lelkű vezetőkkel és üzletpolitikával rendelkező Auchan, nyilvánvalóan külföldi lobbikkal közösen. (Sokan azt is kitalálhatták már, miféle külföldi lobbikról és háttérről van szó.) Így Morvai Krisztina a bolhát veszi elő, a tehenet pedig elrejti.

Az Auchan hosszú esztendők óta az egyetlen áruház Magyarországon, amely nálam is toronymagasan vezeti a népszerűtlenségi mutatókat. Kecskeméten – ahol több óriás áruház és hipermarket van – az Auchan hasonló, illetve egyéb módon is megnyilvánul, ahogyan a Civil Jogász Bizottság nyilatkozta, olyannyira, hogy mindezideig az egyetlen olyan kereskedelmi egység volt, amelyik ellen több esetben is feljelentést kívántam tenni a Fogyasztóvédelemnél, azonban végül is nem vettem a fáradtságot, hogy a lakosokért megtegyem ezt. Ugyanis értük kellett volna megtennem, hogy amik velem történtek, másokkal ne történhessenek meg újra és újra, mégpedig naponként.

Az egyik site-omon belül nyitottam egy olyan oldalt, ahol nem az emberi jogsértésekkel, hanem a forgalomban lévő selejtes termékekkel kezdtem foglalkozni. A fényképek már megvannak egyes Auchan termékekről is (noha még nem tettem fel azokat az Internetre) – amely cég vezeti a selejtes és kétes eredetű és származású termékeket eladó áruházak listáját -, amely termékek között vannak, amik már eladásuk pillanata előtt működésképtelenek, illetve egy napon belül várható az üzemképtelenné válásuk, de az üzletlánc nem vonja be, politikai védelme miatt pedig a hatóságok sem vonatják be ezeket a selejt árucikkeket.

Az élelmiszerosztályon is súlyos szabálytalanságok vannak, amikkel sehol másutt nem találkoztam. Sehol! Kiemelkedőek a tudatos megtévesztés alapos gyanúját felvető körülmények, amikor az Auchan olyan polcra helyezi el egyes árujait, amelyek úgy vannak feltüntetve, mintha azok nagyon olcsók lennének. Csupán a fizetést követően, a számla utólagos böngészésekor derül ki, hogy az Auchan olyan polcra pakoltatta az árucikkeit, amelyeken a termékeknek a valódi árához képest annak töredéke van feltüntetve, míg a valódi ár a többszöröse(!) a polcon feltüntetett áraknak.

Az Auchan és a Tesco áruházlánc között számos vonást tekintve metsző a különbség az Auchan hátrányára és kárára, amely (az Auchan) ráadásul szinte minden cikkét illetően sokkal drágább, mint a Tesco. Túl ezen a Tescoval szemben az Auchan pénztárosai nagyképűek, nyeglék, parancsolók és lekezelők. A vásárlókat sok esetben úgy utasítják táskáik kinyitására, mint a ’90-es évek elején hátra maradt kádári rendőrség tagjai cselekedtek a civilekkel szemben. A termékek minősége, a személyzet viselkedése, valamint a feltehetően tudatos hamisítások miatt külön-külön is több ízben terveztem hatósági vizsgálat kezdeményezését az Auchan ellen.

Molnár F. Árpád

Reklámok

~ Szerző: Molnár F. Árpád - 2007 augusztus 27..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: