Az információ és a fekete lyukak – Hawking és Susskind vitájának eredménye

Stephen HawkingAz alábbi filmrészlet egyike azoknak, amikben példázattal is bemutatják, hogyan terül szét az információ a fekete lyuk felszínén.

A felfedezés, hogy az információ szétterül a lyuk eseményhorizontján, egy vitára vezethető vissza, ami Stephen Hawking és Leonard Susskind között kezdődött el évtizedekkel ezelőtt. Hawking helytelenül azt állította, hogy az információ a fekete lyukakba hulló tárgyak és élőlények esetében elvész. Ez pedig ellentmondott az információtárolás, az információ-megmaradás törvényének.

leonard_susskindLeonard Susskind – aki nem akart belenyugodni abba, hogy az információ elvész – rájött, hogy tényleg nem vész el.

Csak érdekességként: Susskind felfedezéséből is jött aztán az a sokat támadott elképzelés, hogy az Emberiség és minden más nem a valóság, hanem a valóságnak csupán egy virtuális, holografikus leképezése. Ez már nincs a filmben, csak folytatom, ahol a film véget ért.

De sokan érzékelhetik, akik átfognak valamit, csak amint szavakba lehetne önteni, ismét eltűnik, hogy ennél is számottevően több csavar van abban, ami a valóság, és hogy a valóság sokkal, de sokkal, de sokkal furcsább, mint a legvadabb és legmerészebb álmaink.

A filmrészlet a dokumentumfilm 35. perc 42. másodpercére van beállítva:

Molnár F. Árpád, a HírAréna és
a HÍRHÁTTÉR főszerkesztője,
jogvédő, dokumentumfilmes

Reklámok

~ Szerző: Molnár F. Árpád - 2015 január 3..

Egy hozzászólás to “Az információ és a fekete lyukak – Hawking és Susskind vitájának eredménye”

  1. Nos, ami az információt illeti – valóban nem vész el. Viszont bizonyos információk – vagy nevezzük inkább dezinformációknak? – annyira értéktelenek, ugyanakkor annyira képlékenyek, hogy képesek meghatározni világkorszakok lefolyását – és szomorú végkifejletét…figyeljük a tudósok kezét – csalnak…Ami pedig Hawkinget illeti az “ép testben ép lélek” vice versa igaz. Jól tette az ápolónöje, hogy elverte mint jég a búzát…mégse sikerült a seggéböl az IQ-t a fejébe átrugdosni. Be akarja bizonyitani Isten nemlétét? Jó hogy a májsejt kétségbe vonja a máj létét….very happy, ha kivery….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: