Mor ve Ötesi együttes – A török alternatív rock különleges, misztikus zenei világából

Molnar_F_Arpad_ELI_blaze.JPGMég munkatársaink közül is volt (így Sid Modwooder), aki figyelmembe ajánlotta a török alternatív rockegyüttes, a Mor ve Ötesi egyik számát, de akkor már ismertem, mivel műholdon, a török PowerTürk zenecsatornán már azóta szívesen néztem őket (2007 óta), hogy Olaszországból visszatértem Magyarországra. Sőt, az általam két, legtöbbször nézett darabjaik közül az egyik, a “Deli” (jelentése: “Őrült”) a 2008-as Eurovíziós Dalfesztiválon is bemutatkozott, amikor Törökország a Mor Ve Ötesi-t küldte, és amikor az együttes ezt a dalt választotta.

A “Mor ve Ötesi” jelentése “Bíbor és még azon is túl”; eredetileg a “morötesi”, vagyis az “ultraibolya” szóból eredő egyfajta szójáték is. Az együttes 1995-ben alakult; vezető énekese a gitáron is játszó mor_ve_otesiHarun Tekin, aki 1977. 06. 28-án született a törökországi Ankara városában. Harun Tekin zenész, zeneszerző, dalszerző és színész is egyben.

A következő két videoklipje – a “Sevda Çiçeği” és a “Deli” – az a kettő, amelyeket a legtöbbször néztem és hallgattam meg az évek során. Sokaknak fog tetszeni, akik vonzódnak a különlegességekhez, a szokatlan dallamokhoz és hangulatokhoz, és ama egyfajta misztikumhoz is, amit a Mor ve Ötesi hangzásban, dallamvilágban, hangszerelésben (instrumentációban) és képi világban is megjelenít.

Bejegyzés: Molnár F. Árpád,
a HírAréna és a HÍRHÁTTÉR főszerkesztője,
nonprofit jogvédő, dokumentumfilmes.
HÍRHÁTTÉR MULTIMÉDIA: http://www.echelon8.org
HírAréna: http://hirarena.com

Reklámok

~ Szerző: Molnár F. Árpád - 2015 január 15..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: