Rövid példákkal, mi a Higgs-mechanizmus, a Higgs-mező (Higgs-tér) és a Higgs-bozon

Többen jelezték, hogy nem értik a Higgsről szóló videoklip tartalmát. Itt a klip és nagyon röviden, miről van szó:

A klipben említett Higgs-mechanizmus az a rendszer, ami működteti az egészet.

A klipben említett Higgs-mező egy olyan mező, ami – az elmélet szerint – kitölti az egész Univerzumot (a közmegállapodás szerint a Higgs-mező ((legkésőbb)) az Ősrobbanás idején létrejött).

A Higgs-bozon pedig a Higgs-mező közvetítő részecskéje. Pl. az elektromágneses kölcsönhatás közvetítő részecskéje a foton, tehát a fény részecskéje. A foton is bozon, a Higgs-részecske is bozon. Mert a bozonok kölcsönhatást közvetítő részecskék. Tehát a Higgs-bozon (amit marketing okokból isteni részecskének neveztek) olyan, mint a tenger hulláma vagy a víz cseppje. Ahol tehát a tenger a Higgs-mező, ott a Higgs-bozon a tenger hulláma vagy a vízcsepp.

Sok részecskének a Higgs-mechanizmus biztosít tömeget. Tehát ez a rendszer tömeget ad, vagyis a Higgs-mechanizmus. Egy fals hasonlattal (nem mintha egyszerű lenne megfelelő hasonlatot találni):

A Világegyetem egy végtelenbe nyúló Balaton. A kedves olvasó egy részecske, aki térdig merül a Balaton vizében, vagyis a Higgs-mezőben. Amikor az olvasó személy halad, akkor a Higgs-mező, tehát a Balaton vize hat rá, ezért soha nem érheti el a fény sebességét. A hasonlat nem tökéletes, mert a Higgs-tér (a Higgs-mező) nem holmi ellenállást fejt ki, hanem tömeget ad, vagyis a személy (részecske) nehezebb lesz tőle. És olyankor is nehezebb (nagyobb tömegű), amikor egy helyben áll.

Olyasmi, mint amikor a népszerű einsteini szemléltetés során nehéz golyót ejtünk a térbe, amitől a tér elgörbül. Csak a Higgs esetében nem az einsteini térről van szó, hanem most a gumiasztal a Higgs-mezővel azonos. Amikor ebben a Higgs-mezőben, Higgs-térben – ami tehát kölcsönhatásba került a golyóval – ezt a golyót elgördítjük, akkor a golyóval kölcsönhatásban van ez a Higgs-tér, és hatást gyakorol rá. Konyhanyelven a golyó nehezebb lesz tőle, precízebben nagyobb lesz a tömege. Folyamatosan kölcsönhatásban vannak.

De ugyanakkor ez sem tökéletes példa, többek között azért sem, mert tömeget nem csak a Higgs-mechanizmus ad, és az is tévhit, hogy minden innen kap tömeget.

Lehet, hogy készítek a Higgs-szel kapcsolatban filmet vagy filmeket, mert egyrészt durván hiányos a magyarok tájékoztatása, ennyi év alatt még mindig nincsen szinte semmi az Interneten, továbbá egyértelműen azt láttam, hogy sok részletet és komplex rendszert semmi perc alatt szó szerint jobban megértettem, mint olyan fizikusok, akik bár fizikát tanítanak, de nem járnak a CERN-be dolgozni, azaz nem szakterületük.

Bejegyzés: molnar_f_arpad_eli_vajda_uj_irodaja_2bMolnár F. Árpád
Tel.: +36/30/919-6386
Budapest, Hungary

Reklámok

~ Szerző: Molnár F. Árpád - 2015 december 27..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: