Ez a sötét energia? Cáfold.

Eszembe jutott ezekben a percekben valami, és hirtelen nem tudtam cáfolni.

Úgy tudjuk, hogy a téridőbe helyezett tömeg meggörbíti a téridő szövetét. Amit gravitációnak nevezünk, az valójában nem is egy erő, hanem egy hatás. Azért, mert a görbült téridőbe helyezett további tömeg – pl. egy mozgó égitest – nem a testek közötti tömegvonzás miatt módosítja a pályáját, hanem azért, mert követi a görbült téridő vonalát. Tehát a gravitáció nem egy tényleges erő, hanem egy fogalom, egy hatás.

Most jön az ötlet.

Mi a sötét energia, és miért tágul a Világegyetem gyorsulva?

A válasz: a tömeg hiánya az, ami a teret tágulásra bírja. Tehát a sötét energia, ami az elfogadott elmélet szerint a galaxisokat egymástól gyorsuló távolodásra készteti, valójában a téridőben a tömeg hiányának eredménye. A tér azért tágul, mert nincs benne elég tömeg, és azért tágul gyorsulva, mert minél távolabbra kerülnek egymástól a tömeghalmazok (így a galaxisok), annál kevesebb tömegtartalom marad a téridőben, ami a tágulás gyorsulását fékezhetné.

Tehát mi a sötét energia? Nem egy taszító erő, ami ellöki egymástól a galaxisokat, hanem az anyag hiánya a téridőben. Az anyag, a tömeg hiánya miatt tágul gyorsulva a Világegyetem.

~ Szerző: Molnár F. Árpád - 2018 június 15..

Hozzászólás